• Jezici
VRH
Image Alt
Predivne destinacije

Šibenik

Šibenik se prvi puta spominje na Božić 1066. godine u darovnici kralja Petra Krešimira IV. pa se zato naziva i Krešimirovim gradom. Utemeljili su ga Hrvati prije više od tisuću godina, što ga čini najstarijim hrvatskim samorodnim gradom na Jadranu.

Počeo se razvijati iz naselja podno tvrđave sv. Mihovila koja se uzdiže na strmoj litici iznad grada. Status grada dobio je 1169. godine.

Nakon što je Dalmacija prodana Mlecima, Šibenik 1412. dolazi pod vlast Venecije. Uslijed teških ratova s Turcima radi obrane od Osmanlija grade se fortifikacijski sustavi. Bitka za Šibenik 1647. godine bila je najveći osmanski napad na Šibenik.

Kuga je sredinom 16. stoljeća desetkovala grad i uzrokovala njegovo dugotrajno nazadovanje te spor oporavak. Nakon propasti Venecije, 1797. godine Šibenik ulazi u sastav Habsburške Monarhije, u čijem okviru ostaje do kraja Prvog svjetskog rata. Nakon toga dolazi do talijanske okupacije koja je potrajala sve do 1921. godine, kada je grad priključen Kraljevini SHS. No, 1941. godine Šibenik ponovno zauzimaju Talijani, a nakon kapitulacije Italije u Drugom svjetskom ratu formalnu vlast preuzima NDH. Tijekom Drugog svjetskog rata saveznici su bombardirali grad prilikom čega je Gradska vijećnica srušena do temelja.

Za vrijeme socijalističke Jugoslavije u gradu se otvaraju nove tvornice i pogoni slijedom čega je procvjetalo gospodarstvo no sve se to mijenja za vrijeme Domovinskog rata 90-ih godina. Nakon rata, u kojem je naša županija dala veliki obol, grad se polako okreće turizmu pa je danas jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj.

Šibenik je smješten na središnjem Jadrana, u slikovitom, razvedenom zaljevu u koji utječe Krka, jedna od najljepših hrvatskih krških rijeka. Danas je Šibenik s 46.332 stanovnika administrativno-politički, gospodarski i društveno-kulturni centar Šibensko-kninske županije.

Otočni dio Šibensko-kninske županije čine 242 otoka, otočića i hridi. Najbrojnija otočna skupina su Kornati koji se ističu svojom izvanrednom ljepotom prepoznatljivom diljem svijeta.

Za šibensko je područje karakteristična mediteranska klima s vrućim ljetima te suhim i blagim zimama. U najvećem dijelu šibenske regije pušu bura i jugo, a duž obalnoga pojasa i osvježavajući maestral.

Šibenik je prepoznatljiv po svojim kulturno-povijesnim znamenitostima te prirodnim ljepotama, a može se pohvaliti s čak dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a, katedralom sv. Jakova i tvrđavom sv. Nikole te dva nacionalna parka, Krka i Kornati. U gradu se nalaze čak tri tvrđave: sv. Mihovil, Barone, sv. Ivan te sv. Nikola s morske strane odakle puca prekrasan pogled na kanal sv. Ante i sam grad Šibenik.

Šibenik izdvojeno

Šibensko-kninska županija ima 242 otoka, otočića i nadmorskih grebena. Najbrojnija skupina otoka su Kornati koji se odlikuju izvanrednom ljepotom poznatom u cijelom svijetu.

Šibensku regiju karakterizira mediteranska klima s vrućim ljetima i suhim i blagim zimama. U većini dijelova šibenske regije najčešći su vjetrovi bura i jugo, a uz obalni pojas nalazi se čak i osvježavajući kopneni maestral.

Šibenik je poznat po svojim kulturno-povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama, a može se pohvaliti s dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a, katedralom sv. Jakova i tvrđavom sv. Nikole, kao i dva nacionalna parka, Krka i Kornati. U gradu postoje čak tri tvrđave: sv. Mihovila, Barone, sv. Ivana i sv. Nikole s morske strane s prekrasnim pogledom na Kanal sv. Ante i grad Šibenik.

Ne propustite:

  1. Tvrđava Sv. Jakova
  2. Tvrđava Sv. Nikole
  3. Tvrđava Barone
  4. St. Michael’s Fortress
  5. Kornati
  6. Slapovi Krke
Šibenik

Ture destinacije

Šibenik
Slapovi Krke, Šibenik i Primošten
410 HRK

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.