• Jezici
VRH
Image Alt
Predivne destinacije

Počitelj

Počitelj, maleni gradić, smješten je pored magistralnog puta M-17 Sarajevo-Mostar-Čapljina 3 km sjeverno od Čapljine.

Pretpostavlja se da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Njegov mediteranski izgled je nakon turskog osvajanja orijentalno preoblikovan.

Počiteljem tako dominiraju orijentalni građevinski stilovi, koji skupa s ostatcima mediteranskog stila daju ovom naselju jednu posebnu dimenziju.

U nadolazećem periodu ,a u svrhu obrane od osvajanja Turaka, Ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin zajedno sa lokalnim plemstvom utvrđuje Počitelj. Veliku novčanu potporu dala je i Dubrovačka republika koje je između ostalog financirala i izgradnju mosta preko rijeke Neretve. Turci osvajaju Počitelj 1471. godine i on je skoro postao sjedište kapetanije. Mletačkim osvajanjem Gabele 1694. godine dotadašnju ulogu pograničnog centra koje je imala Gabela preuzima Počitelj i zadržava je do 19. stoljeća.

Danas je Počitelj jedan od najpoznatijih i najljepših nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Budete li došli u mjesecu srpnju, kada se održava Likovna kolonija, dočekat će Vas posebna živost na kamenim kaldrmama ovog povijesnog gradića koje će krasiti umjetnine najvećih slikara Bosne i Hercegovine i regije.

Počitelj

Ture destinacije

Mostar
Mostar i Hercegovina
490 HRK

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.