• Jezici
VRH
Image Alt
Predivne destinacije

Plitvička jezera

Čudo Prirode

Područje Plitvičkih jezera, proglašeno nacionalnim parkom, ubraja se u najljepše prirodne znamenitosti Europe. To je šumoviti planinski kraj kroz koji se, jedno ispod drugog, niže šesnaest prekrasnih jezera i jezeraca kristalne modrozelene boje. Vodom ih pune mnoge rječice i potoci, međusobno su spojena pjenušavim kaskadama i šumnim slapovima. Tijekom tisućljeća voda ovih jezera je kršila, nagrizala i otapala stijene i korita kojima je tekla.

Rođenje jezera

Taloženjem kalcijeva karbonata iz protočne vode i posredovanjem posebnih vrsta algi i mahovina, nastala je i danas se stvara na mjestima prirodnih prepreka šupljikava vrsta kamena – sedra ili travertin.

Stalnim taloženjem ovog materijala rastu pregrade sa slapovima, zastorima, kanalima i kaskadama. Bjelkastim slojem taj talog oblaže i okamenjuje obalu, palo drveće i kamenje na dnu jezera, a vodi daje posebnu iskričavu ljepotu. Svojom mehaničkom snagom voda istodobno razara pojedine sedrene barijere, stoga je čitav proces osedravanja i ojezeravanja vrlo dinamičan. U biti ovdje je riječ o biodinamičkom procesu koji je ujedno i prvorazredna atrakcija i iznimno zanimljiv znanstveni fenomen. Proces prirodne izgradnje traje i danas u uvjetima neporemećenih ekoloških odnosa.

Uz jezera ima nekoliko špilja, a pronađeni su i ostaci pretpovijesnih boravišta.

Plitvička jezera u brojkama

UKUPNA POVRŠINA 29482 HEKTARA

ŠUME 22308 HEKTARA

VODA 217 JEZERA I POTOCI

ZEMLJA 6957 LIVADE I FARME

Životinjski svijet

Visoka šuma mjestimično poprima prašumske oblike, a tom prirodnom bogatstvu odgovara i šarolikost biljnog i životinjskog svijeta. Uz mnogobrojne vrste ptica i sitne divljači, Park je dom srnama, medvjedima, vukovima, divljim svinjama, divljim mačkama, a u vodama pastrvama. Lov, ribolov i kupanje u jezerima strogo su zabranjeni.

Nacionalni park

U najatraktivniji dio Nacionalnog parka (Gornja i Donja jezera) stiže se kroz dva ulaza. Na priloženoj panoramskoj karti označeni su ulazi brojkama 1 i 2. Velike informativne ploče na ulazima pružaju posjetiteljima sve osnovne podatke o mogućnostima kretanja u Nacionalnom parku (staze, vidikovci, parkirališta, ugostiteljski objekti i hoteli, pošta, autobusna postaja, ambulanta i dr.)

Plitvice

Ture destinacije

Plitvička jezera
Plitvička jezera
370 HRK

Register Now!

Join the SetSail community today & set up a free account.